Revolucija z domišljijo.

Župan Reykjavika, Jon Gnarr, v rožnati obleki.
Fotograf: Aleksander Radulovic

21.12 bodo v Ljubljani spet množične demonstracije ... 

Stanje je res slabo. Mladi so brezposelni in brez cilja, starši nimajo denarja, da bi dostojno nahranili otroke, pokojnine so mizerno nizke, vodstvo države je pogoltno in nesposobno, napovedi za gospodarsko rast pa so porazne. Poleg recesijske in korupcijske kuge, katere se je nalezla naša dežela, so Štajarce za povrh doletele še privatizirane avtomobilske kazni, kar pa je bilo preveč celo za pregovorno pohlevne Slovence. Vstali smo, odšli na »ulico« in izrazili svojo jezo ter popolno nezaupanje v državo. Zame so te demonstracije v osnovi velko in pozitivno presenečenje! 

Vendar pa, ko takole gledam vse poskakujoče in deroče se demonstrante, ugotavljam da pri vsej zadevi pogrešam zrno soli, ki bi to brbotajočo juho napravila užitno in privlačno. Samo želja in zahteve po spremembah namreč ne bodo prinesle ničesar brez domišljije. 

Vse resne teme, kdo naj bi prevzel državo, na kakšen način, kako naj se demokracija preoblikuje in kako naj se spet vzpostavi delujoč in pravičen sistem, so že natančno obdelane s strani stroke. A sama vsem tem poznavalcem, analitikom in svetovalcem ne verjamem nič več. Sistem v kakršnem so delovali oni se ruši, za vzpostavitev novega pa ne potrebujemo starih izkušenj, temveč veliko mero kreativnosti, vztrajnosti in poguma. Morda pa ni vse tako zelo resno, kot nam predstavljajo vodilni politiki in nas s tem držijo v šahu. Morda pa sploh ne gre za poznavanje vseh mogočih zakonov, za uglajeno vedenje in za dobro mrežo vplivnih prijateljev. 

Konkreten primer mojega teoretiziranja je župan Raykiavika, Jon Gnarr. Človek je neverjeten ... Izvoljen je bil z nikakršnimi političnimi izkušnjami, brez univerzitetne izobrazbe, kot otrok je bil diagnosticiran kot duševno moten, je nekdanji taksist, bivši glasbenik v punk-rock bandu, je znan komik in igralec, udeležuje se gay parade, bori se za Pussy Riot, prijateljuje z Lady GaGa ... Pod črto pa je verjetno najbolj priljubljen župan na svetu, ki z meščani komunicira, jih posluša, jim postavlja zgled in ruši družbene spone omejenosti in ksenofobije. 

Prihodnost torej pripada novi vrsti voditeljev. Res me zanima, kdo bo prevzel to vlogo v Sloveniji ...    
Na spodnjih slikah so predstavljene fotografije kreativnih ljudji v njihovih nekonvencionalnih domovanjih, polnih domišljije. Tudi posameznikovo bivalno okolje pokaže, kdo je sposoben misliti s svojo glavo in kdo ne ...

Vir: The Selby
Vir: The Selby
Vir: The Selby
Vir: The Selby
Vir: The Selby
Vir: The Selby
Vir: The Selby
Vir: The Selby
Vir: The Selby
Vir: The Selby
Vir: The Selby

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.