1% za umetnost.



Že od kar pomnim se med vožnjo ali sprehodom po Slovenski cesti v Ljubljani večkrat ozrem navzgor, proti vrhu današnjega ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva ... 

Na strehi stavbe  namreč stoji paviljonska restavracija z nadstreškom, ki mi vedno znova na obrazu pričara nasmeh. Dejstvo, da to abstraktno umetniško delo Ivana Seljaka že od leta 1955 diskretno opazuje glavno ljubljansko prometno žilo in pomižikne vsakomur, ki ga le opazi, me zabava. 

V preteklosti sem se večkrat vprašala, kdo je bil ta entuziast, ki se je odločil poslikavo naročiti in jo podariti mestu. Odgovor je več kot zanimiv ... Pri gradnji dotične stavbe, bivše Glavne zadružne zveze, je bila prvič uresničena takratna pobuda, da se en odstotek investicije mestotvornih novogradenj nameni za likovna dela, ki naj bi pripomogla k izboljšanju ambienta v javnih prostorih. 

Iz današnje perspektive se mi to zdi neverjeten podatek. Si predstavljate, da bi Vegrad pri svoji 120 milijonski investiciji v Celovške dvore, 1.200 000 eur namenil slovenskim umetnikom, ki bi celotno naselje spremenili v kulturni park? To bi bila prava svetovna atrakcija!

Kogar zanima še kaj več o stavbi bivše Glavne zadružne zveze, se lahko bolj strokovno izobrazi na portalu Trajekt: http://www.evidenca.org/?object=8

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.